środa, 17 kwietnia 2013

Zupa-cud


Samo zdrowie czyli zupa z soczewicą i quinoą
Przepis własny

1 średnia cebula (wszystkie warzywa kroimy w kostkę)
2 łyżki oliwy
kuleczka ziela angielskiego
liść laurowy
po ok. 1/2 łyżeczki oregano, rozmarynu, tymianku (ew. zioła prowansalskie)
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
2 gałązki selera naciowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy*
garść (ok. 1/4 szklanki) quinoi
puszka pomidorów
woda (ok. 1/2 litra lub nieco więcej)
do smaku: pieprz cayenne, wędzona papryka słodka i ostra (opcjonalnie), sól
do podania: natka pietruszki, koperek, jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz

Cebulę wrzucamy do garnka wraz z oliwą. Podsmażamy kilka minut (możemy odrobinę posolić, żeby miękła, a nie brązowiała), dodajemy czosnek i seler naciowy, potem pietruszkę, marchewkę i opłukaną soczewicę. Zalewamy wrzątkiem wymieszanym z ziołami i papryką i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy quinoę i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy pomidory, zostawiamy jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu i, ewentualnie, doprawiamy. Połowę zupy blendujemy, wlewamy do niezblendowanej. Zupę podajemy ze świeżymi ziołami i jogurtem ("normalnym" lub roślinnym). 

Składnik na dziś: QUINOA (komosa ryżowa). Popularność tego zboża rośnie w ostatnich latach lawinowo. Quinoa uznawana jest za jedno z "superfoods" (podobnie jak spirulina czy jagody goji), co wydaje się, przede wszystkim, zgrabnym zabiegiem marketingowym (z "naszą" kaszą gryczana też by się pewnie udało;)), ale jednocześnie informuje nas, że zawiera ona całe mnóstwo korzystnych dla naszego zdrowia składników. 
Znana jako "złoto Inków", była od najdawniejszych czasów uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest, przede wszystkim, fantastycznym źródłem białka i zawiera wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy - co jest ponoć właściwością absolutnie wyjątkową. Jest też doskonałym źródłem błonnika i zdrowych tłuszczy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.


3 komentarze:

  1. Składniki rzeczywiście zdrowe, podobną pichcę czasmi i bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, zdrowa zupka! Uwielbiam quinoe, wiec chetnie bym sie skusila:-)

    OdpowiedzUsuń