poniedziałek, 24 marca 2014

Słoneczny krem marchewkowy z oliwą chilli i chipsami z marchewki

Przednówek, słońca jeszcze nie bardzo, na bazarach pierwsze nieśmiałe przebłyski, choć jeszcze trochę nudy. Trochę jak nudy na blogu - jak nie sałatka z kaszy, to zupa krem, jak nie zupa, to sałatka... Następne przepisy będą już całkiem inne. Dzisiaj ostatni - na jakiś czas - krem. Jeszcze ze starej marchewki. 

Krem marchewkowy z oliwą chilli i chipsami z marchewki

1 średnia cebula
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta nitek szafranu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
4 marchewki 
sok z 1/2 pomarańczy
bulion warzywny
oliwa, sól

1 marchewka
wędzona papryka, cayenne, sól

Do podania: 
kilka kropel oliwy aromatyzowanej chilli (jak zrobić domową, można przeczytać np. tu)
listki kolendry, wędzona papryka


Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w nieduże kawałki marchewkę, zalewamy sokiem z pomarańczy, a następnie bulionem (ja dodaję szklankę, po zmiksowaniu rozcieńczam do pożądanej konsystencji). 
Piątą marchewkę kroimy w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Obtaczamy w cayenne, papryce, soli i kropli oliwy. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, ale w tym czasie nie spuszczamy marchewek z oka, bo w jednej chwili z surowych robią się czarne :) 
Zupę podajemy z chipsami, listkami kolendry, oliwą aromatyzowaną chilli i szczyptą wędzonej papryki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz