Proste, pachnące bliskowschodnimi przyprawami danie z sezonowych składników.
Kalafior z bobem i morelami
mały kalafior
garść bobu
garść suszonych moreli
1 cebula
oliwa
po 1/2 łyżeczki kminu, kolendry, papryki
1/4 łyżeczki sumaku
sól
mały pęczek natki pietruszki
łyżka podprażonych orzeszków piniowych
sok z cytryny
ew. gęsty jogurt
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oliwie z przyprawami. Bób gotujemy i łuskamy. Kalafior dzielimy na różyczki, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy na 10 minut do piekarnika w temperaturze 150-160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i mieszamy z bobem, podsmażoną cebulą i morelami. Wstawiamy do pieca na kilka kolejnych minut. Skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z posiekaną pietruszką, orzeszkami piniowymi, ewentualnie z jogurtem.
Bardzo ciekawe połączenie z tymi morelami :)
OdpowiedzUsuń