piątek, 28 lutego 2014

Krem z pietruszki z sosem z orzechów włoskich

Czy niepozorny krem z pietruszki może być hitem imprezy? A., podając go niedawno na swoich urodzinach, udowodniła, że tak. Nieczęsto zdarza mi się prosić o przepis, tym razem nie mogłam się jednak powstrzymać - tak doskonały był smak kremu podanego z orzechowym ni-to-pesto-ni-to-gremolatą. I co? Okazało się, że przepis jest prościutki, wręcz banalny, a sekret polega na upieczeniu słodkiej pietruszki i dodaniu odpowiedniej liczby smakowych wzmacniaczy do orzechów. 
Jeszcze chwilę musimy wytrzymać, nim na straganach pojawi się więcej warzyw. Póki trwa zima i "skazani" jesteśmy przede wszystkim na polskie korzenie, spróbujcie tej zupy. 

Krem z pietruszki z sosem z orzechów włoskich

3 pietruszki
3 średnie ziemniaki
szczypta cukru
mały kawałek masła (ew. łyżka oliwy)
szklanka (ok. 300 ml) bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka 2% (ew. roślinnego)*
sól, pieprz

50g orzechów włoskich
ząbek czosnku
szczypta chilli
łyżka oliwy

* w oryginalnym przepisie występowała też śmietana, ale uznałam, że - w ramach obniżania kaloryczności - można ją sobie darować ;)


Pietruszkę kroimy na duże kawałki, cukrujemy i zawijamy w folię z kawałkiem masła. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy bulionem i mlekiem. Dodajemy podpieczoną pietruchę i gotujemy wszystko do miękkości. Miksujemy na krem, w razie potrzeby dodając więcej bulionu i/lub mleka. Doprawiamy do smaku
Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni, blendujemy z czosnkiem, chilli i oliwą. Miksturą polewamy zupę. 

1 komentarz:

  1. Potwierdzam, byłem i jadłem i było super! :) M.

    OdpowiedzUsuń