Masz w domu tagliatelle? Dobrze, od tego możemy zacząć.
Masz inny makaron? Spaghetti? Linguini? Cokolwiek długiego? OK, też damy radę.
Chcesz zjeść na lunch coś dobrego i zdrowego? Weź porcję makaronu. Podziel ją na pół. Połowę zachowaj na następny raz. Drugą połową niech będą pokrojone obieraczką średnia marchewka i mała cukinia- najlepiej taka odcięta od kwiatka .
Nie masz małej cukinii? To możliwe, bo z nieznanych przyczyn sprzedawcy warzyw uznali, że sprzedawać należy tylko duże. W takim razie obieraczką pokrój dużą cukinię i paski przekrój wzdłuż, tak by przypominały wstążki makaronu.
Masz w domu tymianek, czosnek i oliwę? Jeśli jesteś weganinem, jesteś gotowy.
Jeśli nie jesteś weganinem, przygotuj jajko i rozdziel je na białko i żółtko. Białko na pewno Ci się później przyda - na tempurę, na bezę - żółtko zachowaj.
I teraz:
- ugotuj makaron wg przepisu na paczce;
- na odrobinie oliwy podsmaż warzywa, posól je i popieprz, możesz dodać posiekany ząbek czosnku i gałązkę tymianku;
- wymieszaj ugotowany makaron z warzywami;
- na patelni podsmaż oddzielone żółtko - tak, jakbyś smażył(a) sadzone;
- rozłóż na talerzu makaron, warzywa i żółtko, które będzie stanowić doskonały sos; makaron z warzywami i bez jajka smakuje doskonale;
- posyp listkami bazylii, posól i popieprz
- smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz