Jedną z największych przyjemności gotowania jest odkrywanie na nowo starych, dobrze znanych składników. Młoda kapusta cieszy, zapowiadając całą falę pysznych, wiosennych i letnich warzyw, i oczywiście cudownie smakuje w klasycznej wersji, duszona z koperkiem i odrobiną masła. Czasem warto jednak zrobić coś innego, jeśli więc nie wiecie, co zrobić z zalegającą w kuchni, liściastą główką, upieczcie ją. Nie pożałujecie.
Ciepła sałatka z orkiszu z pieczoną kapustą, porami i sosem ziołowym
szklanka orkiszu
główka młodej kapusty
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki soli
chlust oleju rzepakowego
2 nieduże pory (biała część)
Na sos:
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu miksujemy, doprawiamy do smaku.
Orkisz gotujemy 15-20 minut.
Kapustę kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, posypujemy solą i kminkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni. Po 10 minutach dodajemy pory i pieczemy kolejnych 10 minut.
Na talerzach rozkładamy orkisz, pieczone warzywa, polewamy ziołowym sosem.
great points altogether, you simply won a logo new reader.
OdpowiedzUsuńWhat might you suggest about your publish that you made a few
days ago? Any positive?
Also visit my website; flappy bird cheat