Kurkuma jest jedną z najzdrowszych roślin świata, wykorzystywaną nie tylko w medycynie ajurwedyjskiej, ale też, coraz częściej w zachodniej. Zawarte w niej kurkuminoidy stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego pozostałości utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych, odpowiadających za nasz nastrój, koncentrację i pamięć, stąd zainteresowanie kurkumą przez naukowców zajmujących się chorobą Alzheimera. Kurkuma ma również właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, dobrze wpływa na trawienie. W Polsce nie jest niestety (chyba) dostępna w formie "naturalnej" (jej kłącze przypomina imbir, z którym jest spokrewniona), jednak i tak kurkumowy proszek warto wprowadzić do swojej diety. Wspaniale smakuje w daniach z dynią, więc to najlepszy moment, by kupić słoiczek.
A jako że jutro ma być zimno, przedstawiam pyszny, rozgrzewający napój kurkumowy. Inspiracja pochodzi z nieocenionej strony 101 Cookbooks. Pieprz - prócz tego, że dodaje pikantnego posmaku - pomaga we wchłanianiu kurkuminoidów.
To prawda, nie spotkałam się z korzeniem kurkumy ( a w przepisach ciągle na niego trafiam ). Ale to racja: kurkuma zdrowa jest :)
OdpowiedzUsuń