środa, 9 października 2013

Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i wędzoną papryką

Zupa-krem z dyni to chyba mój ulubiony sposób podania tego warzywa. Słodkawa, delikatna dynia stanowi doskonałą podstawę dla bardziej wyrazistych smaków przypraw, owoców czy ziół. Lekko korzenny krem z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej rozgrzewa, zupa z kolendrą, kminem i curry przywołuje hinduskie klimaty, a ta Jamiego Olivera z szałwią, rozmarynem i parmezanowymi grzankami ma bogaty, intensywny smak. 
Moja ulubione połączenie to dynia z imbirem i pomarańczą, podawana z wędzoną papryką i solą, posypana prażonymi orzeszkami pinii.


Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i wędzoną papryką

1 nieduża dynia (ja użyłam odmiany sweet dumpling)
1/4 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
żółta papryczka chilli (opcjonalnie)
sok z 1/2 pomarańczy
szczypta kurkumy
sól

do podania: 
wędzona papryka, wędzona sól (opcjonalnie), prażone orzeszki piniowe, dobra oliwa

Dynię kroimy na kawałki, wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut (możemy też nie piec dyni wcześniej i dłużej ją gotować, ale w ten sposób ułatwiamy sobie krojenie i obieranie). Wyjmujemy, obieramy i kroimy na kawałki. 
W dużym garnku prażymy kolendrę, dodajemy oliwę i podsmażamy na niej posiekane czosnek i imbir (+ opcjonalnie papryczkę). Dodajemy kawałki dyni i smażymy 2-3 minuty. Wciskamy sok z połówki pomarańczy, szczyptę soli i tyle wody (ew. lekkiego bulionu warzywnego), by przykryć warzywa. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. 
Podajemy z kroplą oliwy, posypane wędzoną papryką, opcjonalnie - moją ukochaną wędzoną solą i orzeszkami pinii. 

3 komentarze:

  1. Cudowna zupa. Uwielbiam sezon jesienno-zimowy ze względu na pyszne, rozgrzewające zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam przed chwilą, jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogromnie się cieszę i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń